Back

Ταυτότητα Τμήματος

Το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας ανήκει στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης και έχει έδρα στην πόλη της Κατερίνης. Αποστολή του Τμήματος είναι, διαθέτοντας ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών να μορφώσει, να εκπαιδεύσει και να παρέχει όλα τα απαραίτητα εφόδια στους φοιτητές του, ώστε μετά την αποφοίτηση να είναι δυνατό εξελιχθούν σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο των επιχειρησιακών λειτουργιών, οι οποίες εμπίπτουν στη Διοίκηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Logistics. Οι λειτουργίες αυτές διατρέχουν όλη την πορεία μετασχηματισμού των πρώτων υλών, οι οποίες λαμβάνονται από τους προμηθευτές, σε έτοιμα προϊόντα, τα οποία προσφέρονται στους πελάτες. Ενδεικτικά περιλαμβάνουν τις προμήθειες, τη διακίνηση υλικών, τη διαχείριση αποθεμάτων, την επεξεργασία παραγγελιών, την αποθήκευση, τη συσκευασία, τις μεταφορές, τη διαχείριση ανταλλακτικών, τις επισκευές, την εξυπηρέτηση πελατών, την αντιμετώπιση επιστρεφόμενων προϊόντων, την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων ή εξαρτημάτων, την ανακύκλωση, την τελική διάθεση των αποβλήτων, κ.ά. 

Η Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας επεκτείνεται πέρα από την επιχείρηση, περιλαμβάνοντας τη διαχείριση όλων των ροών ενός καναλιού εφοδιασμού, από τον προμηθευτή έως τον τελικό καταναλωτή. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει το συντονισμό και τη συνεργασία με όλους τους εταίρους του καναλιού εφοδιασμού, πού μπορεί να είναι προμηθευτές πρώτων υλών, μεταφορείς, παραγωγοί/κατασκευαστές, κέντρα διανομής, χονδρέμποροι, λιανέμποροι και φυσικά καταναλωτές. Η Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ενοποιεί και ολοκληρώνει το σχεδιασμό, τις προμήθειες, την παραγωγή, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τις πωλήσεις τόσο μέσα στις επιχειρήσεις, όσο και μεταξύ αυτών και αφορά κάθε είδους προϊόν ή υπηρεσία όπως αγροτικά προϊόντα, νερό, φαρμακευτικό υλικό, πετρέλαιο, βιομηχανικά προϊόντα κ.ά. Συνεπώς, αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής όλων των ανθρώπων.

Στο Τμήμα διδάσκονται ως υποχρεωτικά μαθήματα πολλά μαθήματα που ίσως να εισήχθησαν για πρώτη φορά στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως τα μαθήματα για τα πληροφοριακά συστήματα επιχειρησιακών πόρων, (ERP), τη διαχείριση πελατειακών σχέσεων (CRM), τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS), την οργάνωση και η διαχείριση αποθηκών (WMS), καθώς επίσης και μαθήματα με πολύ σύγχρονο και δυναμικό γνωστικό αντικείμενο π.χ. Αντίστροφες και Πράσινες Εφοδιαστικές Αλυσίδες.

Κατά την τελευταία πενταετία το Τμήμα έχει συμμετάσχει είτε ως επικεφαλής εταίρος, είτε ως εταίρος σε πλήθος ερευνητικών έργων, αναπτύσσοντας κατά αυτό τον τρόπο πολυάριθμες και ιδιαίτερα σημαντικές συνεργασίες με διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, όπως επίσης και με κοινωνικούς φορείς, αλλά και επιχειρήσεις που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας.